Reading progress indicator
March 17, 2016

God øl med ren samvittighed

Alkoholfri øl har altid haft et kedeligt ry, som en smagløs nødløsning – og med god grund. Men det har alt sammen ændret sig. Mikkeller har stor succes med sin serie af alkoholfri øl.

Se vores udvalg

Det er blevet lidt sjovere at være gravid, bilist, elitesporstudøver eller på anden måde alkoholafholdende. I hvert fald er det nu muligt at tage en ordentlig slurk øl med god samvittighed - og uden at vrænge ansigt. Det danske mikrobryggeri Mikkeller har igennem flere år arbejdet på at knække koden og brygge alkoholfri øl, der smager som ’rigtig’ øl. Og det er lykkedes. Hele fem forskellige af slagsen er tilgængelige nu, og efterspørgslen er stor.

“Det er blevet en virkelig stor succes, og vi har oplevet en eksplosion i salget det seneste år” fortæller Mikkel Borg Bjergsø. Bryggeriet sælger især meget til nabolandene Sverige og Norge og herhjemme. Det samlede salg er steget med 150 procent fra 2014-15.

Ideen til de alkoholfri øl opstod allerede i Mikkellers første leveår.

“Da min kæreste var gravid med vores ældste datter, spurgte hun, om jeg ikke kunne brygge en alkoholfri øl til hende, men dengang var jeg ikke så erfaren inden for brygning som nu. Det er virkelig kompliceret at lave en alkoholfri øl, der smager godt, fordi en øl jo netop får en del af sin smag gennem gæringen og alkoholen,” forklarer Mikkel Borg Bjergsø.

En særlig gær

Løsningen kom for et par år siden med Mikkellers adgang til en helt særlig gær, der gærer næsten uden at producere alkohol. Resultatet var ’Drink’in the Sun’ – en amerikansk wheat ale, som kan bælles på en varm sommerdag.

“Det er ret unikt at lave en alkoholfri øl, som rent faktisk smager godt, så jeg var helt oppe at ringe over resultatet,” fortæller han. Mikkeller lavede efterfølgende en blindtest på øllen, hvor deltagerne i gennemsnit gættede på en alkoholprocent på ca. 5,0.

Drink’in the Sun blev efterfulgt af Drink’in the Snow - en mørkere, sødere og mere maltet udgave og senest er den alkoholfri ølfamilie blevet udvidet med Ambler og Energibajer. Ambler er oven i købet glutenfri, mens Energibajer er brygget i samarbejde med eliteløbetræner og forfatter Claus Hechmann.

Løbebajer

Ideen opstod i forbindelse med hans træning af Mikkel Bjergsø og leder af Mikkeller Running Club, Søren Runge. Ifølge Hechmann er øllen et kærkomment alternativ til det massive udbud af energi- og proteindrikke, der findes til sportsudøvere, og som i hans verden slet ikke giver mening:

“Sukker og proteindrikke gør bare folk tykkere og giver dem ustabilt blodsukker. Øl derimod er godt og et naturligt energiprodukt som indeholder stort set alle de stoffer, vi har brug for i forhold til restitution og opladning før løb og træning. Det eneste minus er alkoholen, så da muligheden for at lave en alkoholfri øl, som rent faktisk smager af øl, forelå, var jeg klar.”


None


Alkoholfri Smagekasse

I denne Øl-smagekasse vil du få mulighed for at smage vores store variation af Alkoholfrie øl, og finde din nye favorit, enten som et godt alternativ til Alkoholfyldige øl, eller generelt bare en god øl.

Klik
her for at læse mere!

Vores Alkholfrie Favoritter;

Drink’in the Sun
Amerikansk wheat ale
Alk. 0,3 % vol.

Energibajer
Amerikansk wheat ale
Alk. 0 % vol

Henry And His Science
Gose style
Alk. 0.3 % vol

Weird Weather
New England Style IPA
Alk. 0.3 % vol

Shallow Passion Pool
Passion Fruit Gose
Alk. 0.3 % vol

Regler om alkoholfri øl
Ifølge dansk lovgivning må en alkoholfri øl indeholde op til 0,5 % alkohol. Den gode ølsmag hænger sammen med mængden af alkohol, fordi nogle af smags- og aromastofferne binder sig til alkoholmolekylerne. Derfor er det også vanskeligt at brygge en velsmagende øl helt uden eller med mindre end 0,5 % alkohol.